M’ČR na krátké trati: rychlý závod a Víťova životní „brambora“

Petr Hrouda, 22. 6. 2009

lodo mistrovstvi CR na kratke trati 2009Dobrý middle nepotřebuje super terén, ale dobře postavené tratě. Takový je dojem z mistrovství ČR v OB na krátké trati. Na první pohled docela jednoduchý les, kde stačí jen dobře „kroutit volantem“ a uhlídat si četné objekty; v reálu docela pestrý terén s různě hustými porosty, vegetační detaily, o kus dál jemné terénní tvary, skalky a kameny, aby vás další postup zavedl do spleti vodotečí … kdo to uřídí až do cíle, má nárok na úspěch. :o)

Přestože kvalifikace a finále se běžely na dvou půlkách jednoho prostoru, nejednalo se úplně o totožný les. Sobotní prostor byl více plochý a více zarostlý – bohužel „šlapání pěšinek“ v některých případech rozhodovalo o pořadí.
teren kvalifikace MCR na kratke trati 2009
Šťastlivci, kteří nestartovali vpředu, se pak s těmi opravdu dobrými mohli v neděli těšit na souboje o medaile v „hezčím“ lese, většinou čistém (i když ne všude „průhledném“), sem tam s krátkým stoupáním a terénními detaily.
teren finale MCR na kratke trati 2009
Celkově to možná chtělo spíš „sprintovou filozofii“, tedy jít rychle a ohlídat si úlety, přílišné mapování a chůze na jistotu v takhle rychlém terénu k úspěchu nevede.
teren zaveru MCR na kratke trati 2009Hlavní kategorie mlaďochů a dospěláků pak čekal ještě „bonbónek na konec“ v podobě pár minut v polootevřeném prostoru s rozptýlenou vegetací (že by trénink na MS v Maďarsku?) a i tady se ještě pořadí přesypávalo podle toho, kdo zde něco nechal a naopak kdo se třeba s někým seběhl.

Co výsledky? Dámy: prestižní souboj s Bárou v D21C vyzněl o pár minut pro pátou Hanku. Vetoši: již tradičně se nejlépe urval Aleš a zachránil čest gerontů třetím místem. Chlapi: Adam při premiéře v mužích dosáhl na B-finále, ale víc nás může zajímat dvojí zastoupení v áčku – Karel 17., Vladan 22., necelé tři a čtyři minuty za medailí. A nejlepší nakonec – čtvrté místo mezi dorostenci je asi životním úspěchem Víti Braveného; na jednu stranu škoda pěti sekund, které chyběly na bronz, na druhou stranu Víťa bezpečně ví že tam nechal i víc, ví na co má a příště už to třeba konečně vyjde!

Pořadatelé nabízejí společné stránky mistrovství ČR ve sprintu a na krátké trati, tady máte na okraj mapy s tratěmi (289 kB). /Proč na okraj? – protože mapy s tratěmi A-finále jsou též na stránce závodu./
P.S. Pokec o pátečním sprintu v Kutné Hoře s dovolením přenechám někomu, kdo tam doopravdy byl. Pohled lenocha, který druhý den v hospodě skouknul záznam, by asi nebyl ten pravý. :o)

Žádné komentáře

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
© VSK MENDELU v Brně, oddíl OB 2008 - 2010