ŽA Opava

Zdeněk Mazal, 17. 5. 2011

Od těchto závodů se čekalo jen to nejhorší. Závody přidělené v asi čtvrtém kole výběrového řízení těsným poměrem hlasů poté, co člen pořádajícího oddílu změnil stanovisko ze „zdržel se hlasování“ na „pro přidělení“. Stará mapa, která ukazovala relativně malý, kopcovitý, nezajímavý les. Ortofoto plné pasek. S těmito vstupními parametry mohly závody jen příjemně překvapit. A opravdu překvapily, ale ne moc.

Spousta lidí to vzdala předem a zejména z Čech jich v dospělých přijela opravdu jen troška. I my jsme dlouho uvažovali o českých béčkách v atraktivním terénu, ale přece jen to bylo hodně daleko. Nicméně kdo měl chuť zaběhnout si elitu, měl možnost, ani jeden den nebylo plno – to už se dlouho nestalo. Pořadatelé se pak můžou vztekat a navrhovat hýbání koeficientů v rankingu, nicméně dokud běhá 90% lidí pro radost, tak se jim na takové závody stejně vykašlou. Mládež co má žebříčky si bohužel vybírat nemohla, takže tam konkurence byla slušná.

Sobotní klasika byla stavěna se snahou o volbu postupu. To se víceméně dařilo, bohužel realizace byla většinou po cestě, což byla trochu nuda. Vzhledem k tomu, že bylo teplo a tratě byly (často zbytečně) dlouhé, bylo potřeba pít. Což byl kámen úrazu několika postupů na volbu – zjevně optimální postup kolem občerstvovačky nešel. Mapa byla většinou velmi solidní, takže nakonec to byl docela dobrý závod.

Z našich výsledků určitě stojí za zmínku 4. místo Karla v H21A s minimální ztátou na vítěze, vítězství Radky v D21B, Aleše v H21C, 3. místo Oty Hirše v H14B a 2. místo Aleše v H60B. Kompletní výsledky jsou na stránce závodu, mapa H21A níže.


Po závodě nás čekala poměrně luxusní tělocvična v Hradci nad Moravicí a ještě luxusnější večeře v Opavě.

Druhý den nás čekala krátká trať. Původně ji měl stavět Michal Besta, který svůj orientační blog hrdě nazývá „Bestíkovo orientační labužnictví“. Byl jsem zvědavý, jak jde takové labužnictví dohromady s tímto lesem a odpověď se dostavila poměrně záhy: změna stavitele krátké trati necelé dva měsíce před závodem. Stavitel opravdu neměl lehkou úlohu – terén nebyl pro krátkou trať vůbec vhodný. Sice nás protáhl prakticky každým bordelem, který byl k dispozici, ale tam se zase projevilo, že mapa v detailech zase tak skvělá nebyla – například přechod mezi pasekou a hustníkem jakožto jediný záchytný bod při hledání vývratů s viditelností na dva metry dělal ze závodu pěknou loterii. Když se k tomu přidal vytrvalý déšť, zima a u některých kategorií silně přešvihnuté vítězné časy, bylo jasné že tento závod se do historie OB zlatým písmem psát nebude.

Z našich výsledků stojí opět za zmínku 8. místo Karla v elitě, i když s poměrně značnou ztrátou a vítězství Libora v H50B. Kompletní výsledky opět na stránce závodu, mapa H21E níže.

Žádné komentáře

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
© VSK MENDELU v Brně, oddíl OB 2008 - 2010